Villa

En bostad i form av en villa är ett friliggande bostadshus med egen tomt. Ordet villa går tillbaka så långt som till antikens Rom då villa rustica i det romerska riket var en benämning på en jordbruksfastighet av större mått. Villa suburbana var ett privathus i stadens utkant. Så formen villa har funnits länge. En vanlig villa har oftast två våningar, men kan i sällsynta fall även ha tre våningar. Förutom våningarna kan även källare och vindsvåning tillkomma på många håll. För många är ett köp av en villa något de strävar efter, det är definitivt en bostadsform som lockar väldigt många.

Kort historia om villor

Villastäder växte fram i utkanterna av storstäderna runt slutet av 1800-talet, fler ville bort från storstaden då än någonsin förr. Områdena där villastäderna skulle komma att etablera sig köptes upp och styckades till tomter som såldes genom ett flertal olika företag. Både området Djursholm och Saltsjöbaden uppkom runt denna tid. De dyrare villorna låg i områden med närheten till vatten och natur medans de billigare, som de välbeställda arbetarna hade råd med, hade oftast bara fördelen med närheten till järnvägen. Efter andra världskriget växte villaområden upp även utanför de platser som kunde nås med järnvägen. Den största anledningen till detta var att betydligt fler i medelklassen nu hade tillgång till bil och inte var beroende av järnvägen i samma höga utsträckning längre.

Fördelar med att bo i villa

När man bor i villa så har man en sorts frihet som är svår att uppnå i någon annan bostadsform. Man har stor frihet att göra renoveringar och förändra villan för att skapa sig det man vill ha. Det är du själv som sätter gränserna för hur ditt hem ska se ut. Bygglov behövs dock för exempelvis tillbyggnader. En stor trädgård är för de flesta ett stort plus. Den är uppskattad av både barnfamiljer och äldre som gärna vill ha en trädgård att påta i. Även tomten går att förändra här och vill du ha en bubbelpool, så bygg en du. Eller varför inte ett soldäck? Villorna står olika tätt med varandra beroende vilket område man befinner sig i Sverige men i vilket fall som helst så behöver man inte anpassa sig till grannar på samma som i ett radhus eller lägenhet. Vill du spela hög musik går det bra, och barnen kan springa omkring mitt i natten och leka om de nu skulle vilja utan att störa grannar eller omgivning. Det finns helt enkelt många fördelar med att bo i villa.

Nackdelar med att bo i villa

Att bo i villa medför en hel del arbete, även sådant man kanske inte räknade med innan man flyttade in. Går något sönder får man själv laga det och har man inte vissa färdigheter inom teknik och byggfrågor får man istället ha en plånbok som tål att betala för professionell hjälp. Att bo i villa blir ofta väsentligt dyrare än att bo i exempelvis en bostadsrätt. Lånet blir ofta större och i och med blir kostnaden varje månad högre. Även driftskostnaden är högre och förutom vatten, el och värme tillkommer kostnader för kabel-tv, internet, sophämtning med mera. Underhåll av villan kan komma att bli en stor utgift även den. Ignorerar man underhållet kommer det till slut att orsaka förstörelse och säkerligen bli dyrare än om man hade underhållit rätt från början. Vanliga skador på grund av bristande underhåll orsakas ofta av fukt och vatten. Det är tydligt att den största nackdelen handlar om pengar. Med andra ord blir nackdelarna mildare desto mer pengar man har på fickan.

Nackdelar med att bo i villa

Nackdelar med att bo i villa

Comments are closed.