För- och nackdelar med att bo i en studentkorridor

Har man som student utbilda sig i en annan stad än man bor i, krävs det att man måste skaffa ett boende. Många högskolor och universitet i Sverige erbjuder studenter boende i på ett eller annat sätt. Allt från att vara inneboende hos en privatfamilj eller kollektiv, till att hyra lägenhet eller bo i en studentkorridor. Många studenter väljer att bo i en korridor för studenter. Självklart finns det både för- och nackdelar med att bo med andra i en studentkorridor , i slutändan är det upp till var och en att avgöra om det är en passande boendeform. Tänk bara på att vara ute i god tid för att bli tilldelat ett rum i en korridor, så man bör ställa sig i kö.

För- och nackdelar med att bo i en studentkorridor
För- och nackdelar med att bo i en studentkorridor

Fördelarna med att bo tillsammans med andra studenter

Bor man tillsamman med andra studenter är det fullt möjligt att få sällskap under dygnets alla timmar eftersom sitt sociala nätverks vidgas hela tiden. Det gör att risken att känna sig ensam blir minimal. Tillika kan andra studenter ge goda råd och tips inför studierna. Det är bekvämt att bo i en korridor för studenter eftersom boendet ligger vanligtvis strax intill skolan, vilket innebär att det är nära till lektionssalarna, biblioteket och andra institutioner som kan behövas besökas före, under och efter skoltiden. Det tillhör inte ovanligheterna att det lagas mat och äts tillsammans ute i det gemensamma köket och det är alltid trevligare att ha sällskap när det är dags att käka frukost, lunch och middag. Tillika hjälps mat sedan åt att städa undan efter sig och diska. En av det viktigaste fördelarna är att studenterna inte behöver betala någon hyra för rummet under sommaren. Att bo i en korridor för studenter är oftast billigare jämfört med andra boendeformer.

Fördelarna med att bo tillsammans med andra studenter
Fördelarna med att bo tillsammans med andra studenter

Studentkorridorens nackdelar

Ett boende i en studentkorridor innebär att det man inte har mycket privatliv, lugn och ro. Visst har alla sitt lilla rum med en dörr man kan stänga till om sig, men risken är att det alltid är någon som kommer att pocka på sin uppmärksamhet. Skulle det vara att man väljer att alltid stänga in sig på rummet är chansen stor att man betraktas som asocial och gör att man hamnar utanför all gemenskapen som finns i korridoren. Något som är svårt att undvika är att ett boende i en studentkorridor innebär oftast att det är massor av tjo och tjim utanför rummet och det kan vara störande speciellt om det är dags att plugga för en tentamen eller ska ha en föreläsning på helgen.

Dessutom kan rumsgrannen prata högt, spela hög musik eller festa och ljudet blir störande. Öronproppar håller inte alla ljud borta. När det är dags att äta behöver går det göra i det gemensamma köket. Där delar alla på ytan i kyl- och frysskåp, men framför allt gäller det att alla hjälps åt att diska och hålla rent. Finns det någon som inte respekterar detta kan det leda till bråk och frustration. Vissa studentkorridor erbjuder endast dusch och toalett ute i korridoren, vilket kan kännas ofräscht och obekvämt.

Comments are closed.