Fixa det gamla badrummet med reglasering

Har du kanske flyttat till ett äldre hus eller lägenhet där kaklet från 60-talet fotfarande sitter i badrummet? Såna gröna eller organe med stora, märkliga mönster? Retro kan vara coolt, men det kan då vara kul att få välja retrostil själv och framförallt att det är fräscht. 50 år gamla badrum är sällan fräscha, även om de kan vara coola i rätt hem med rätt person. Det finns dock en massa saker man kan göra själv även om man inte har råd till renovering eller om man helt enkelt inte vill helrenovera.

Fixa det gamla badrummet med reglasering

Fixa det gamla badrummet med reglasering

Spara tid och pengar

En åtgärd som helt kan ändra utseende och atmosfär i ett badrum är reglasering av kaklet. Man kan beskriva det som att man “målar” på det befintliga kaklet som är uppsatt. Det kan spara både pengar och tid, samtidigt som du garanterat kommer bli jättenöjd med ditt nya, fräscha badrum. En del kallar det även återuppfyllning eller raffinering av kaklet. En reglasering bör utföras av en professionell hantverkare, vilket också är en norm när man ska göra någon typ av “ingrepp” i badrum. Även om det här är något som görs på ytan så bör man ha ett proffs som gör det för bästa resultat. Hantverkaren djuprengör först badrummet och sedan sprutas en väldigt tunn men ändå icke genomskinlig och glänsande belägging av emalj över kakel, handfat, badkar eller alltihopa. På bara någon timme är ditt badrum helt förändrat. Det finns många som vill ha reglaseringen matt men det är ingen bra idé eftersom kaklet är absorberande så det skulle bli väldigt smutsigt på bara några månader. Om kaklet man ska reglasera fortfarande har glas kvar, vilket inte är troligt om de är väldigt gamla, så kommer hantverkaren först att syra-etsa dem för att få bort glansen och därefter rengöra ytan med kemikalier.

Noga med rengöring

Det gör de för att få bort allt fett och all olja innan de sprejar emaljen, allt för att det ska fästa bra och sitta länge. Själva förarbetet är väldigt noga när man ska reglasera kakel för om man fuskar med det så finns chansen att färger eller glaseringen inte kommer att sitta bra. Efter förarbetet så sprutar de oftast tre, fyra lager av emalj. Att spruta på emaljen är det absolut bästa sättet att applicera det. Då får man den perfekt, släta ytan. Vad man ska vara förberedd på är att allt kommer att bli samma färg, även den puts som tidigare var i en annan färgnyans. Den emalj som sprutas lägger sig i alla gropar och över hela ytan. Därför är reglasering inget bra alternativ om man vill ha putsen mellan kaklet i kontrasterande färg. Men att ha allt i samma färg ger verkligen ett lugn och vackert intryck. Vill man ha rummet mer “levande” så kan man istället göra det genom inredningsdetaljer.

Noga med rengöring

Noga med rengöring

Comments are closed.